Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Ján Hubinský: Ľudia majú právo vedieť čo jedia a za čo si platia

Páni Baklažáni budú samozrejme jedávať to isté, ako ich zákazníci

Poznáte ho? Predstavujeme vám ďalšieho z našich troch Pánov Baklažánov. Je ním Ján Hubinský, ktorý sa v oblasti zdravia a zdravého životného štýlu pohybuje už dlho. 

Prezradil nám, že názov Páni Baklažáni mal byť pôvodne iba krycím menom, ktoré si dali „Baklažáni“ sami, a nie názov donášky a reštaurácie. Ale dozviete sa aj mnoho ďalších zaujímavostí.

Janko tvrdí, že ľudia vždy majú právo vedieť, čo jedia a za čo si platia. A Páni Baklažáni budú samozrejme konzumovať rovnakú stravu, ako ich zákazníci.

Ahoj Janko, prezraď nám, čí to bol nápad z vás troch Baklažánov, založiť zdravú reštauráciu a donášku jedál? Kde vznikol a prečo? 

Tento nápad, či sen, som sa rozhodol uskutočniť po viac ako dvadsiatich rokoch v oblasti zdravého životného štýlu. Priniesol som si ho kedysi z takmer desaťročného pobytu v Austrálii a ciest po svete.

Prečo? Strava, ktorá je lahodná, chutná, pestrofarebná a voňavá, dokáže pomôcť nielen ako prevencia, ale aj zastaviť či zvrátiť chronické degeneratívne ochorenia, ktoré sa tak rozmohli vo svete, ale žiaľ aj u nás.

Ako vznikol názov Páni Baklažáni? Je to iba náhoda alebo to niečo znamená?

Názov PÁNI BAKLAŽÁNI vznikol počas pobytu v USA, keď sme spolu so šéfkuchárom Michalom (Kapom), absolvovali špeciálny summit pod vedením môjho priateľa a mentora v oblasti výživy profesora T.Colin Campbella, jeho rodiny a kuchárskych špecialistov v oblasti prípravy jedál bez živočíšnych produktov a pridaného oleja.

Tu sme si s Kapom povedali, že by sme sa mali nazvať nejakým zdravým názvom. Malo to byť niečo výnimočné, nenápadné, podporujúce našu misiu zdravia, ktorá spočíva v jednoduchosti a v neposlednom rade aj trochu provokačné a príťažlivé. Nazvali sme sa BAKLAŽÁNI. 


Vtedy sme však ešte vôbec netušili, že to bude mať niečo spoločné s názvom reštaurácie a rozvozu našich jedál. Malo to byť jednoducho len naše krycie meno. Dokonca sme neskôr, pri vymýšľaní názvu pre reštauráciu vymysleli spolu s ľuďmi okolo nás desiatky a desiatky rôznych názvov. Zbytočne. Nič sa nám nepáčilo. 


Jedného dňa sme v rozhovore s našou výbornou grafičkou Radkou Opálenou spomenuli náš príbeh z Ameriky a medzi rečou sme spomenuli to, aký názov sme si tam dali. Akonáhle začula slovo BAKLAŽÁNI vyskočila a kríčí: veď to je ono! To je predsa názov pre zdravú reštauráciu!


No a ako sme už u nej na skvelé nápady zvyknutí, povýšila nás na súčasný titul: PÁNI BAKLAŽÁNI.

Aká je filozofia reštaurácie a donášky Pánov Baklažánov? Čo je pre nich dôležité? 

Našou filozofiou je jednoduchosť a autentickosť. Nechceme ľudí ohurovať exotikou a módnymi výstrelkami, na úkor kvality jedla a produktov, z ktorého sa jedlo pripravuje. Toto je žiaľ teraz v oblasti stravovania veľký boom. Naše jedlo bude poctivé a v maximálnej možnej miere pripravované výlučne z rastlinných GMO-FREE produktov dopestovaných na Slovensku alebo overeným dodávateľom. 

Naším zámerom bude pripraviť vždy nutrične hodnotné jedlo, ktoré bude upravené maximálne šetrným spôsobom. Ľuďom budeme prinášať chute tradičnej slovenskej kuchyne, avšak bez zdraviu škodlivých účinkov. Tieto chute teda určite nebudú zo zdrojov umelých príchutí, farbív, glutamánu či iných toxických prísad, ktoré sa dnes bežne do jedál dostávajú.


Ďalšou výsadou našej filozofie bude sezónnosť. Napríklad počas zimnej sezóny na našich tanieroch určite neuvidíte „perfektný“ listový šalát, alebo „dokonalú“ paradajku. 


Je pre nás veľmi dôležité ukázať ľuďom, ako úžasne, chutne a zdravo sa dá aj dnes stravovať. A toto stravovanie je možné si dovoliť za priemernú sumu dnešných bežne dostupných jedál, ktoré však často svojou kvalitou a zložením ani zďaleka nie sú podporou zdravia človeka.

Akými zásadami sa chcete riadiť?

Máme jedinú, no veľmi dôležitú zásadu, ktorá je podstatou našej spoločnej misie: ľudia majú vždy právo vedieť, čo jedia a za čo si platia. 

Sme v tomto veľmi nároční aj sami na seba a, samozrejme, budeme konzumovať rovnakú stravu, ako naši zákazníci.

Čím sa budú Páni Baklažáni líšiť od iných vegetariánskych, vegánskych a zdravých reštaurácií?

Aj keď nám nejde o to, aby sme sa od niekoho niečím líšili, dôsledne poukazujeme na to, že sa neradíme ani do skupín vegetariánov, ani vegánov. Prečo? 

Postavte si pred seba pohár koly a misku hranoliek. Spĺňate parametre na to, aby ste si mohli hovoriť vegáni. 


Nám ale primárne záleží na tom, aby naša strava skutočne bola ľudskému zdraviu prospešná. A na otázku, či kola a hranolky do tejto kategórie stravy spadajú, si dajte odpoveď sami. 


Preto koncept, ktorý preferujeme u BAKLAŽÁNOV, je koncept celistvej rastlinnej stravy. Teda stravy, ktorá je pripravená z poctivých pôvodných celistvých plodov, bez priemyselnej úpravy a deštrukcie. Týmito plodmi budú samozrejme hlavne ovocie, zelenina, strukoviny, či obilniny.

V oblasti zdravia sa pohybuješ už dlho, ako by si zhrnul, čo si sa naučil?

Moja viac ako dvadsaťročná cesta v tejto oblasti ma priviedla k tým najjednoduchším odpovediam. A keď si spomeniem, koľko času a peňazí ma to stálo, je mi do plaču (smiech). 

Veď som sa vlastne len dozvedel, že všetko, čo treba robiť, tu už bolo, keď sme sa narodili. Len nám to niekto zabudol dostatočne pripomínať. 

Sú to jednoduché zákony prírody a tejto planéty: piť dostatočne a pravidelne vodu, rozumne sa stravovať tým, čo nám naša krajina dá, dostatočne sa pohybovať pre človeka prirodzeným pohybom -  teda chôdzou. Samozrejme najlepšie na čerstvom vzduchu. 

No a to všetko, vrátane našej práce, by sme mali konať v príjemnej, pokojnej a mierumilovnej atmosfére.

Ako a kde si sa s Pánmi Baklažánmi spoznal?

S jedným z Baklažánov sa poznám asi 10 rokov a stretli sme sa v posilňovni v Nitre. Bol to Kapo

No a druhý baklažán, Johnny, je mojím najlepším a najbližším kamarátom už od tínedžerských rokov a veľa sme spolu za ten čas prežili. Som veľmi rád, že nás táto misia všetkých ešte viac zblížila, a že sme spolu mohli vytvoriť tento projekt. 

Je dôležité povedať, že bez nich a ostatných výnimočných ľudí okolo mňa, by nebolo možné tomuto konceptu vdýchnuť život. A preto ďakujem úplne všetkým, ktorí do toho so mnou vstúpili, alebo ešte len nejakým spôsobom vstúpia.


Janko nám však už zodpovedal aj ďalšie otázky o pripravovanom spustení donášky a napríklad aj dátume otvorenia, ktoré si môžete prečítať tu.