Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Kto je to vegán, vegetarián a vitarián?

Kedy vegánstvo, vegetariánstvo a vitariánstvo prospievajú a kedy škodia?

Vegetariánstvo

Vegetariáni nejedia mäso a väčšinou ani ryby. To znamená žiadne kuracie, bravčové, hovädzie, morčacie, ani iné mäso. Vegetariáni však môžu jesť iné živočíšne potraviny ako mlieko, mliečne výrobky, vajcia a med.

Presnejšie sa to nazýva lakto-ovo vegetariánstvo, kedy človek neje mäso, ale konzumuje živočíšne výrobky ako mlieko a vajcia, ale tento názov sa veľmi v bežnej reči nepoužíva. Lakto vegetariáni jedia mliečne výrobky, ale nejedia vajcia, a ovo vegetariáni naopak, jedia vajíčka a nejedia mliečne.

Vplyv zdravie

Pozor, to, že je človek vegetarián, neznamená hneď, že jedáva zdravo. Za vegetariánske jedlo sa považuje napríklad vyprážaný syr s hranolkami, langoše alebo palacinky s Nutellou, a to veru zdravé nie je. Ak však jedávate zdravé vegetariánske jedlá, potom z vegetariánstva môžete iba profitovať. 

Dnes je totiž dokázané, že konzumácia mäsa – s výnimkou rýb – nie je prínosná, ale naopak, škodlivá pre zdravie, a je príčinou mnohých civilizačných ochorení. Najnebezpečnejšie sú spracované mäsové výrobky a červené mäso.

Chytáky – čo neponúknuť vegetariánovi

Želatína je potravina, pri ktorej si ľudia nemusia uvedomiť, že je vyrobená z bravčových kostí a koží. Nachádza sa v gumených medvedíkoch, výživových doplnkoch a tvorí aj kapsule na tabletkách.

Vegánstvo

Vegán nekonzumuje žiadne živočíšne produkty. To znamená, že nejedáva žiadne mäso, ryby, ale ani žiadne mliečne výrobky, vajíčka, a dokonca ani med - žiadne produkty, ktoré pochádzajú od zvierat.

Vplyv na zdravie

Vegánske jedlá môžu mať, podobne ako vegetariánske, zdravú aj nezdravú podobu. Napríklad pohánka či sladké zemiaky s cícerovou nátierkou a zeleninou sú určite zdravšie ako vysmážaný karfiol alebo keksíky obsahujúce množstvo cukru a palmového oleja, aj keď sú vegánske.

Na druhej strane, vylúčenie mliečnych výrobkov je dnes bežne odporúčané aj odborníkmi na výživu. Nie je náhoda, že dnes existuje toľko ľudí alergických na laktózu, a že mliečne výrobky spôsobujú ľuďom problémy s pleťou, ale aj iné druhy alergií. Pre každého živočícha vrátane ľudí je totiž prirodzené materské mlieko – a stačí.

Chytáky – čo neponúknite vegánovi

Pečivo – človeka bežne asi nenapadne, že pečivo nemusí byť iba z obilia. Treba čítať zloženie,ktoré visí aj v obchodoch pri regáloch, pretože pečivo často obsahuje sušené vajcia či bravčovú masť. Ale kvalitné celozrnné a kváskové pečivo je prirodzene vegánske.

Sladkosti – väčšina sladkostí obsahuje sušené mlieko alebo aj éčka živočíšneho pôvodu.

Med – včely sú veľmi dôležité tvory a keby vyhynuli, vyhynie s nimi aj život na zemi. Teda ľudstvo určite. A mnoho väčších včelárov sa k včelám nespráva tak, ako by sa mali. 
Včelám vezmú príliš veľa medu a namiesto toho ich nakŕmia bielym cukrom. Používajú chemikálie, a tak sú včely náchylné na choroby. Aj pri neopatrnom vyberaní medu z plástov mnoho včiel zahynie. 
Aj z tohto dôvodu niektorí vegáni med odmietajú. Aj keď kvalitný a cenovo určite drahší med je veľmi liečivá superpotravina.

Vitariánstvo, surová strava, živá strava alebo raw food

Je to konzumácia stravy, ktorá neprešla tepelnou úpravou vyššou ako 42°C. To je teplota, pri ktorej by sa potraviny usušili na slnku. Zachováva sa v nich tak maximum enzýmov a vitamínov. 

Vitariánstvo zahŕňa konzumáciu čerstvého ovocia, zeleniny, šalátov, smoothies a čerstvých štiav, orechov, semienok a klíčkov, ale v súčasnosti existuje aj veľa receptov na raw torty, koláčiky, krekry, atď.

Ak je človek vitarián alebo človek konzumujúci raw(surovú) stravu, mohol by konzumovať napríklad aj surové mlieko či mäso, ale väčšina vitariánov živočíšne produkty nekonzumuje a sú teda na vegánskej raw strave. 

Vplyv na zdravie

Surová rastlinná strava je veľmi odľahčujúca a cez leto, kedy máme dostatok kvalitného a sezónneho ovocia a zeleniny určite padne dobre. Z dlhodobého výživového hľadiska to však určite netreba tlačiť do extrémov, minimálne pokiaľ nebývame pri rovníku. Po prvé, kvalita našich potravín cez zimu nie je postačujúca na život na surovej strave, ale zato môžeme mať kvalitnú napríklad mrkvu, cviklu, obilniny, strukoviny či zemiaky. Po druhé, ešte sa nedokázalo, že by z dlhodobého hľadiska na tejto strave ľuďom nezačali chýbať niektoré živiny, ale držíme palce.

Chytáky - čo nie je raw, aj keď sa tak môže tváriť

Raw čokoláda – čokoláda by sa vraj nemala označovať ako raw, pretože pri spracovávaní kakaových bôbov a výrobe čokolády teplota presiahne minimálne 60°C.

Sušené ovocie – ktoré nie je vyslovene označené ako raw.

3 najčastejšie dôvody, pre ktoré sa človek rozhodne byť vegánom alebo vegetariánom

Vegáni a vegetariáni sú teda ľudia, ktorí nejedia živočíšne výrobky. Buď iba mäso(teda nejedia zvieratá), alebo všetky potraviny pochádzajú od zvierat, ako mliečne výrobky, vajcia a med. 

Medzi najčastejšie dôvody vylúčenia živočíšnych potravín zo stravy sú:

- zdravie
- láska k zvieratám - nazýva sa to etický dôvod
- ekológia - pretože produkcia živočíšnych výrobkov ničí životné prostredie, a to viac ako by ste možno predpokladali.

Teraz sa asi pýtate, a ako teda budú variť Páni Baklažáni? Odpoveď nájdete tu.