Zadajte e-mailovú adresu pre váš účet, na ktorú dostanete e-mail s pokynmi na zmenu hesla.


Zabudnuté heslo.

Na Vašu e-mailovú adresu boli úspešne odoslané prihlasovacie údaje.

Je jednoduché eko-pestovanie vôbec možné?

Pre inšpiráciu a na zamyslenie... z jedného ovocného sadu


Možno aj vy rozmýšľate nad tým, či sa dá pestovať bez toho, aby mal človek okolo záhrady alebo sadu veľa práce, o tom, či permakultúra skutočne funguje, a či stromy naozaj samy nevedia, ako najlepšie rásť, a my ich preto musíme každoročne radikálne strihať. Tento víkend nám konečne dal odpoveď, aspoň čiastočnú: áno, dá sa to aj inak. A tak by sme sa o ňu s vami radi podelili.

Staré odrody jabloní

Počas jedného jesenného víkendu sme sa vybrali k známym nazbierať si jablká. Zaviedli nás do starého jabloňového sadu, o ktorý sa už nikto dlhé roky nestará. Napriek tomu tu úroda bola veľmi bohatá, mnohé jablká boli krásne a naozaj veľmi veľké.

Samozrejme, všetko bolo 100% bio. Absolútne nestriekané, resp. tieto jablone neboli striekané nikdy.

Jablone, z ktorých sme zbierali úrodu, mali vraj okolo 50 až 60 rokov. Sú to staré odrody. Tie dnešné nové odrody sa vraj nedožívajú tak dlho a treba sa o ne viac starať. Dnes sa však ešte stále dajú kúpiť ovocné stromčeky starých odrôd.

Treba stromy strihať?

Ako sa teda treba starať o ovocný sad? Čo je naozaj povinné?

O takýto sad sa vraj treba starať maximálne prvé štyri roky, kedy by sme mali vyformovať stromu korunu. Potom už jabloň rastie sama. Je tiež fajn, ale to je už nepovinné, ak si v sade raz za rok pokosíte - predtým, ako idete zbierať úrodu. Hmmm... to by sa snáď dalo zvládnuť, nie?

Keďže v tomto sade nikto vyše 10 rokov ani nekosil, pravdou je, že niektoré stromy doslova zarástli. To však stačí raz vyčistiť, a je to. Našťastie, jablká sa dajú zbierať aj tak.

Prečo si to teda natoľko sťažujeme, striekame, striháme, čistíme, keď príroda je taká štedrá a sama vie, ako nato?

A čo s ovocím? Sušiareň v Zabudišovej

Keď na jeseň zablúdite do tejto oblasti Slovenska, ktorá leží od Nového Mesta nad Váhom a Trenčína smerom na Českú republiku, ovocia tu uvidíte naozaj veľa. A tak to tu asi bolo vždy. Kedysi tu preto každá domácnosť mala za domom v „humne“ svoju vlastnú sušiareň. 

V súčasnosti tradičných sušiarní zostalo veľmi málo a veľa z nich je nefunkčných. Šikovní ľudia v obci Zabudišová však jednu obnovili a dnes sa ľudia môžu objednávať na sušenie vlastného ovocia v takomto tradičnom hlinenom „domčeku“.

A čo Páni Baklažáni? Snažíme sa podporovať našich lokálnych pestovateľov, ktorý pestujú potraviny zdravo a trvalo udržateľne. Naše jedlá sa preto skladajú zo sezónnych rastlinných bio potravín najviac, ako je to možné.