Mungo kari polievka

Kari polievka zo zelenej fazuľky mungo, ľubovoľnej zeleniny a rastlinného mlieka

Ingrediencie na 1 hrniec

  • 250 g mungo fazule
  • 1 PL kokosového oleja
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2-3 PL kari korenia (uistite sa, že nie je extra štipľavé)
  • zelenina. My sme tentokrát použili mrkvu, petržlen, kaleráb a nakoniec šampiňóny. Ešte viac sa hodí napríklad kapusta alebo tekvica hokaido.
  • 1-2 ČL morskej alebo himalájskej soli
  • 0,3 dl - 0,8 l rastlinného mlieka (podľa hustoty) alebo 1-2 rastlinné smotany. 
    Ideálne je použiť kokosové mlieko alebo smotanu, ale môžete akékoľvek.
  • 3 PL lahôdkového droždia

Na dochutenie

  • 1 ČL miso pasty 

Postup

  1. Fazuľu mungo si namočíme aspoň na 6 hodín.
  2. Na zohriatu panvicu si dáme na kokosovom oleji osmažiť cibuľu a cesnak.
  3. Medzitým si môžeme samostatne začať variť/zohriať mungo fazuľu.
  4. Keď je cibuľa pekne osmažená, posolíme, pridáme kari korenie a za stáleho miešania smažíme.
  5. Do hrnca pridáme nakrájanú zeleninu a ešte chvíľku smažíme.
  6. Zalejeme mungo fazuľou s vodou, ak treba, pridáme ešte trochu vody a varíme asi 20 minút.
  7. Pridáme lahôdkové droždie a ak sme sa rozhodli použiť aj šampiňóny, pridáme ich teraz.
  8. Pridáme kokosové alebo iné rastlinné mlieko či smotanu, môžeme dosoliť a ešte chvíľu prevaríme.
  9. Polievka je hotová. Do hotovej polievky si pri podávaní na tanier môžeme pridať 1 ČL japonskej sójovej miso pasty.

Extra tip:

Namočte si fazule mungo o niečo viac a potom, ako väčšinu z nej dáte variť, si zvyšok nechajte naklíčiť - zlejete vodu a aspoň trikrát denne ju preplachujete cez sitko. Už na druhý deň sú klíčky jedlé a chutia ako čerstvý mladý hrášok.