Kokosovo-tekvicové kari

Vynikajúca kari omáčka s tekvicou a kokosovým mliekom a jednoduchý šalát z bielej reďkovky

Ingrediencie na kari

- 1 cibuľu
- 1 stredne veľkú alebo 3 malé tekvice
- kari korenie 
- 1/2 l dobrého kokosového mlieka (my sme použili to husté v zelených litrových obaloch bez é-čok)
- tempeh
- 1/2 ČL olivového alebo kokosového oleja

Ingrediencie na šalát

- bielu reďkovku daikon
- umeocot

Postup na kari

Cibuľku pomaly osmažíme na malom množstve oleja. Pridáme tekvicu nakrájanú na drobné kúsky, podlejeme trochou vody a posolíme. Ďalej podlievame kokosovým mliekom - postupne, vždy keď sa po čase väčšina vyparí. Pridáme kari korenie a zakryjeme pokrievkou.
Tentokrát sme tempeh pridali až nakoniec, ale môžete si ho pridať kedykoľvek počas varenia.

Postup na šalát

Reďkovku nastrúhame a pokvapkáme umeoctom. Necháme aspoň 5 minút odstáť, môžeme šalát aj zaťažiť tak, že na šalát položíme malý tanierik a naň niečo ťažšie, napríklad pohár s medom alebo džbán vody. Tak začne prebiehať prirodzená fermentácia, ktorou sa vytvárajú baktérie prospešné pre našu črevnú flóru a naše trávenie.

A príloha?

K jedlu môžete použiť prílohu podľa svojej chuti. Hodí sa napríklad ryža. Ak ste v kuchyni šikovní, môžete si vyrobiť aj zdravšiu verziu knedle.