Jednoduchá pohánková placka - rýchly a zdravý recept

Bezlepkový vegánsky fast food

Úplne jednoduchý zdravý recept, ktorý vám doma môže nahradiť chlieb, ak ho práve nemáte, alebo vás dokáže zachrániť v situáciách, keď sa potrebujete najesť, ale nemáte čas dlho variť.

Zloženie je veľmi zdravé a „čisté“. Je to pohánka - bez vajec, bez mlieka - len s vodou, štipkou soli a na minimálnom množstve oleja. Ak máte radi jednoduchú a čistú chuť potravín, prídete si na svoje. Dokoreniť môžete podľa svojej chuti.

Ingrediencie

  • pohánka (bledá) alebo pohánková múka
  • voda
  • morská soľ
  • 1 ČL olivového alebo kokosového oleja
  • dobrovoľné: cibuľa, cesnak, korenie (kari, bylinky čerstvé alebo sušené...)

Postup

  1. Pohánku si zomelieme na mlynčeku na múku alebo, ak nerobíme z veľkého množstva, môžeme si ju na múku rozmixovať v mixéri. Dávka pre jedného človeka je asi pol až jedna šálka pohánky (celé zrno).
  2. V miske zmiešame s vodou, aby vznikla konzistencia hustejšia ako palacinkové cesto, ktorú môžeme potom liať na panvicu ako placky.
  3. Do cesta môžeme pridať korenie, posekané čerstvé bylinky, nasekaný cesnak alebo na jemno nakrájanú cibuľu.
  4. Panvicu rozpálime, pridáme malé množstvo kvalitného oleja a vysmažíme placky.

Placky môžeme naplniť napríklad čerstvou sezónnou zeleninou, domácim Ajvarom, dochutiť troškou kvalitného olivového oleja, atď.