Najlepšie pohánkové čokoládové brownies

Vegánska aj vegetariánska verzia bezlepkových čokoládových brownies

Konečne prezdrádzame tento vynikajúci recept na bezlepkové brownies. Ak máte radi čokoládu, je možné, že sa tento koláč stane jedným z vašich najobľúbenejších. Nasledujúca dávka vychádza na menší plech, teda asi polovicu veľkého plechu.

Ingrediencie

  • 1 šálka pohánkovej múky
  • 2/3 šálky kvalitného kakaa
  • štipka soli
  • 1 ČL sódy bikarbóny alebo zdravšieho kypriaceho prášku
  • ½ až ¾ šálky kvalitného za studena lisovaného kokosového oleja
  • ½ šálky ľanových semienok alebo pre nevegánov môžu byť 3 domáce vajcia v izbovej teplote
  • 1 bio vanilkový cukor alebo 1 kávová lyžička prášku z Bourbon vanilky
  • 1  a 1/3 šálky kokosového alebo surového trstinového cukru
  • asi 200 g kvalitnej horkej čokolády nasekanej na kúsky
  • ovocie navrch (napr. mrazené bio maliny)

Postup

  1. Ak ideme pripravovať vegánsku verziu, niekoľko hodín vopred si namočíme pol šálky ľanových semienok tak, že šálku dolejeme vodou.
  2. Rúru vyhrejeme na 180°C a prichystáme si plech veľkosti približne 20x20 cm aj s papierom na pečenie.
  3. Vo veľkej miske zmiešame suché ingrediencie: pohánkovú múku, kypriaci prášok/sódu bikarbónu, kakao a štipku soli a dobre pomiešame.
  4. V druhej miske zmiešame kokosový alebo trstinový cukor a kokosový olej (môžeme si ho trošku prihriať nad 25°C, aby bol tekutý). Ak sme sa rozhodli pre vegánsku verziu, pridáme šálku namočených ľanových semienok, ak nevegánsku, postupne po jednom pridávame vajíčka a mixujeme/šľaháme. Upozornenie: aby koláč bol jemný a čo najchutnejší, ľanové semienka treba veľmi dobre rozmixovať.
  5. Pridáme vanilku alebo vanilkový cukor a ešte prešľaháme.
  6. Zmiešame suché ingrediencie s mokrými.
  7. Pridáme nasekanú horkú čokoládu a premiešame.
  8. Hmotu dáme na plech a navrch pridáme mrazené maliny. Pečieme približne 20 minút. Keď vytiahnete čistú špajdlu (prípadne len od roztopenej čokolády), koláč je hotový. 

Koláč chutí najlepšie v prvý deň, keď je čokoláda vo vnútri ešte tekutá ;-)